SPIS Sorø
Haverefugiet Opskrifter til 2015.09.20
Brug udelukkende økologiske ingredienser. Det gør vi.
Æblerne skal ikke skrælles til nogen af opskrifterne.
Jeg skræller normalt ikke grønsager, men vasker dem kun og skærer dårlige steder væk. De gode stoffer sidder jo tæt på skrællen.
Til 4 personer:
4 æg
3-4 syrlige æbler (afhængig af størrelse)
Evt. persille
Skær æblerne i både og fjern kærnehuse. Steg æblerne i en gryde i olie ved ret lav temperatur til de er bløde.
Slå æggene ud i en skål og rør dem sammen med en gaffel.
Hæld æggemassen over de stegte æbler og rør med en spatel. Æblemassen bliver ikke stiv som ved almindelig røræg.
Drys evt. persille over.
Til 4 personer:
Skær 8 skiver røget bacon tyndt af et stykke røget bacon.
3-4 syrlige æbler (afhængig af størrelse)
1-2 gule løg skåret i skiver(eventuelt)
Steg bacon på en pande til de er som du kan lide dem.
Steg æbler og evt. løg sammen med bacon.
I den vegetariske version udelades bacon og der bruges olie til at stege æbler og løg i.
Til 4 personer:
3-4 æbler (afhængig af størrelse)
1½ dl æblemost af syrlige æbler. f. eks. Rød Aroma0
Olie
Årstidens grønsager f.eks. porrer, rødbeder og andre beder, blomkål i alt. 300-400 g
5 kartofler
4 gulerødder
200 g kikærter (udblødes i min 8 timer og koges i 1 time før brug)
10-15 g god karry eller garam marsala. Evt. også en hel stærk peber.
Kog kartofler i 5 min. Snit dem. Snit alle grønsager og æblerne.
Steg det hele i en gryde i olie hvori krydderierne først er switchet. Tilsæt æblemosten.
Efter ca ½ time tilsæt kikærter. Efter 5 min er retten klar.
Stor portion:
200 g smør
5dl æblemost
500 g fuldkornshvedemel
50 g gær
6 æg
20 g rørsukker
Æblestykker. Ca. 1½ cm på hver led.
evt skal af ½ citron
Smelt smør. Bland med æblemost i en skål. Smuldr gæren deri.
Bland med øvrige ingredienser undtagen æblestykkerne og pisk let til den er ensartet.
Lad den hæve lunt i ca ½time.
Æbleskiver bages i smør i en æbleskivepande.
Bag æbleskiven på den ene side i æbleskivepanden. Tilsæt et æblestykke i midten og
vend skiven og bag den færdig. Den skal være gylden på ydersiden.
Serveres lune.
Man kan godt komme lidt kanel i dejen.
Til 4
personer:
300 g fuldkornshvede mel ca. . Lidt af melet kan
erstattes med rugmel f. eks. 50 g)
2½ dl æblemost
½ pakke gær
7 g oregano
Lidt Acido og oregano til pensling
Smuldr gæren ud i æblemosten i en skål. Tilsæt mel og oregano og rør sammen. Ælt dejen i et par
min. Hvis den er for våd, giv den lidt mere mel.
Lav en kort pølse af dejen og del den i to. Tryk dejstykkerne til tykke pandekager.
Læg dem på en bageplade. Enten på bagepapir eller på en smurt plade.
Skær dybe snit i pandekagerne til 8 stykker. Pensl oregano og acido på overfladen.
Bag i ovn ved 220 grader i ca 22 min.
Dette er en desert:
Dej:
300 g fuldkornshvedemel og/ fuldkornsrugmel lige dele af hver
0,2 l æblemost
20 g gær
Bland sammen og lad det hæve i ca 1½ time
Fyld:
200 g rødbeder
2 æbler
5 g kanel
Rødbederne koges møre (ca 45 min) og blendes.
Æblerne skæres i tynde skiver og drysses med kanel
Dejen rulles tyndt ud. Rødbede fyldet smøres ud. Æbleskiverne lægges ovenpå.
Bages i ovn ved 200 grader i ca 20 min (kanten skal være brun)
Spises varm.